eMen

eMEN: Europese focus op e-mental health

De vraag naar geestelijke gezondheidszorg stijgt en wordt zo een economische en sociale uitdaging. Hoewel geestelijke gezondheidszorg hoog op de beleidsprioriteitenlijst staat, blijft de vraag het aanbod overtreffen. De uitbreiding van e-mental health-mogelijkheden kan dit aanpakken. Daaraan werkt Pulso mee binnen het eMEN-project.

E-mental health zet technologie in om het psychisch welzijn te verbeteren, preventief of therapeutisch. Het eMEN-project wil de implementatie en kwaliteit van e-mental health verbeteren zodat meer mensen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het project wordt gesubsidieerd door het Interreg North West Europe Program met 5,36 miljoen euro en liep dankzij een projectverlenging tot mei 2020. Het project is een samenwerking van zes Europese landen: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Groot-Britannië. Binnen deze unieke, multidisciplinaire aanpak worden innovatief, wetenschappelijk onderzoek, productontwikkeling, beleidsondersteuning en doelgroepencommunicatie gecombineerd. Na mei 2020 werd een capitalisatiefase voor het project goedgekeurd waarin met een beperkte equipe de huidige kennis en ervaring verdergezet wordt.

Onze partners:

eMEN in beeld

Waarom participeert Pulso aan eMEN?

 • toegang tot internationale e-mental health-innovaties, -testing en -implementatie
 • verbeterde kennis en praktische begeleiding bij implementatie van e-mental health
 • ontwikkelingsmogelijkheden voor KMO's en e-developers.
 • kennisoverdracht en netwerken met koplopers op het gebied van e-mental health.
 • kansen om e-mental health in België en Europa mee te ontwikkelen
 • ondersteuning om de kennis van de gezondheids- en sociaal werkers te ontwikkelen
 • effectievere en grotere opschaling van e-mental health en therapie
 • mee een duurzamer e-mental health-beleid op de agenda van beleidsmakers zetten

Wat hebben we met eMEN bereikt?

Communicatie

Binnen het project werden er verschillende conferenties en seminaries gehouden binnen de participerende landen. Een volledig overzicht van alle transnationale events gedurende het eMEN project kan u hier terugvinden.

De Belgische consortiumpartners Pulso Europe en Thomas More organiseerden in het kader van het eMEN project 4 events. Zo hadden we de eer om de openingsconferentie te mogen organiseren en 3 interessante seminaries met uiteenlopende topics. Meer info kan je hier terugvinden:

 • eMEN Openingsconferentie op 6/02/2017 in Mechelen. Meer info vindt u hier.
 • Online therapy?! Reflections from Psychodynamic, Psychotherapy and Ethical Issues op 23/02/2018 in Brussel. Meer info vindt u hier.
 • Trends and technological developments of apps in mental healthcare op 6/09/2019 in Geel. Meer info vindt u hier.
 • Technology and mental health: a good ROI? Op 30/03/2019 in Leuven. Meer info vindt u hier.

Implementatiestudie

Samen met Thomas More (Mobilab en Toegepaste Psychologie) hebben wij als Belgische partners door middel van een implementatiestudie de attitudes ten aanzien van eGGZ producten in België geëvalueerd op zowel het niveau van de organisatie, hulpverlener als de patiënt. Hiervoor werd samengewerkt met 4 organisaties in de geestelijke gezondheidszorg en evalueren we het gebruik van de Moodbuster toepassing, een online platform dat mensen met depressie(ve symptomen) ondersteuning biedt, in de dagelijkse praktijk.

Op dit ogenblik zijn de analyses van de data volop aan de gang. Resultaten volgen later.

De 4 organisaties waarmee we samenwerken zijn:

In de andere 5 landen werden eveneens studies opgezet om te peilen naar het gebruik en het inzetten van online tools. Meer informatie over deze onderzoeken kan je in volgende filmpje vinden

Beleid

Binnen het project werden verschillende stakeholders geïnterviewd en werden de best practices van de verschillende deelnemende landen verzameld en geïntegreerd met de laatste wetenschappelijk bevindingen. Zo werd een beleidsdocument opgesteld.

Indien u hier meer informatie over wenst kan u ons steeds contacteren via de contactpagina

Samenwerking

Samenwerking met Europese stakeholders is cruciaal voor de ontwikkeling van een succesvol en duurzaam eHealth-bedrijfsleven. Het eHealth Hub-platform en eMEN hebben daarom hun krachten gebundeld in een strategische samenwerking.

Het eHealth Hub-platform is een GRATIS online catalogus die de verschillende eHealth-belanghebbenden (+1000) verbindt.

Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is het betrekken van de eMEN-belanghebbenden op het eHealth Hub-platform:

 • Uitbreiding van het aantal belanghebbenden op het gebied van e-geestelijke gezondheid dat momenteel actief is in de eHealth Health Hub-database.
 • Meer kansen creëren voor zakelijke samenwerking in de digitale economie van Europa. MKB's, onderzoeksorganisaties, eHealth-experts en eHealth-dienstverleners zullen elkaar veel gemakkelijker kunnen vinden.

Word lid van het eHealth Hub-platform en doe een snelle scan van het ecosysteem in een paar klikken:

 • Filter op type acteur
 • Kies de locatie
 • Voeg meer criteria toe

Krijg zichtbaarheid en ontdek potentiële partners, klanten, investeerders en nog veel meer!

Het identificeren van de belangrijkste spelers in het ecosysteem is de eerste stap voor betere resultaten. Interactie komt direct daarna.

Hoe kan ik meedoen?

Ga naar het eHealth Hub-platform en registreer. Maak vervolgens een nieuw organisatieprofiel.

Update uw profiel zodat het ecosysteem u kan leren kennen.

Tag je profiel. Ga bij het bewerken van uw profiel naar ‘Klinische gebieden’ en ‘Bedrijfsgebieden’ en voeg uw relevante expertisegebieden toe zodat andere belanghebbenden u kunnen vinden!

Neem voor vragen contact op met: admin@ehealth-hub.eu

Nieuws en varia

Gedurende het projecten werden tot nu te al 19 podcasts verzameld. Het volledige overzicht kan je op de eMEN soundcloud terugvinden.

eMen werd genomineerd als een van de 24 finalisten voor de Regiostars-award, een Europese bekroning voor de meest innovatieve regionale projecten. eMen is finalist in de categorie “Modernising Health Service” en daar zijn we al heel trots op.

Een overzicht van alle eMEN nieuwsbrieven [ENG] kan je hier terugvinden.