Safety Attitude Screening©: screen de veiligheidsattitudes van uw medewerkers

De Safety Attitude Screening© (SAS) is een online tool die de veiligheidsattitudes kan helpen evalueren en het veiligheidsgedrag op het werk kan voorspellen. U identificeert het risicoprofiel van uw (toekomstige) medewerkers. De SAS werd gevalideerd in samenwerking met ArcelorMital Corporate Health and Safety en Universiteit Gent.

Hoe werkt de Safety Attitude Screening©? 

De Safety Attitude Screening bevat drie complementaire testen met directe en indirecte metingen. Er wordt gecontroleerd op sociale wenselijkheid en interne consistentieschalen werden toegevoegd om te voorkomen dat scores gemanipuleerd worden. 

  • De direct meting is een vragenlijst waarbij de respondent moet aangeven of de stellingen van toepassing zijn op hem. Zo worden veiligheidsgedrag, focus of control, overtuiging, assertiviteit, waargenomen druk, risicotolerantie en zelfoverschatting gemeten. 
  • De trade-off-test geeft de kandidaat de keuze tussen vier even sociaal wenselijke alternatieven. Zo worden efficiëntie, veiligheid, sociale relaties en performantie gemeten. 
  • De impliciete test rond thrill-seeking-voorkeuren kijkt naar de reactietijden van deelnemers. De voorkeur voor ontspannende (weinig risicovolle) of opwindende (risicovolle) activiteiten wordt gemeten.

Als de kandidaat de drie testen vervolledigd heeft, krijgt de werkgever een individueel rapport, daarin staan

  • Het risicoprofiel van de respondent: de kans op risicogedrag op het werk in vergelijking met die van de referentiegroep.
  • De specifieke resultaten van de drie testen, ook telkens in vergelijking met de referentiegroep.

De SAS is online beschikbaar in tien verschillende talen (Engels, Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Turks, Pools en Tsjechisch). Invullen duurt ongeveer een half uur.

Hoe kan de SAS worden ingezet?

Deze online tool wordt het vaakst gebruikt bij de rekrutering van nieuwe medewerkers. De SAS bespaart uw organisatie kosten en tijd door de snelle identificatie van kandidaten met de juiste veiligheidsattitudes. Zo verdubbelt u de kans om de juiste werknemer met de juiste veiligheidsattitudes te selecteren: een laag risicoprofiel vermindert significant de kans op onveilig gedrag.

U kan met de SAS ook uw bestaande medewerkers screenen en hun risicofactoren detecteren. Op die manier fungeert de SAS als een instrument dat medewerkers sensibiliseert over veilig gedrag op het werk. Coaching of training na de screening kunnen dan hierop volgen.

Meer informatie kan u vinden op www.safetyattitudescreening.com.  

Contacteer ons